Informacije za obiskovalce

Mednarodna razstava mačk na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani

14. in 15. marec 2020

Felinološko društvo Ljubljana, ki je največje tovrstno društvo v Sloveniji, kot eno izmed poglavitnih aktivnosti vsakoletno prireja mednarodno razstavo mačk, kjer se po pravilih krovne zveze FIFe (Fédération Internationale Féline) za prestižne nazive najlepših (Best in Show) potegujejo pasemske in domače mačke. Razstave se običajno udeležijo razstavljavci in vzreditelji iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Madžarske ter ostalih okoliških držav. Lansko leto so nas obiskali tudi razstavljavci iz Švice, Poljske, Švedske ter celo Rusije in tudi letos pričakujemo pester mednarodni obisk, saj naša razstava spada med večje v tem delu Evrope. Sodelovalo bo kar 6 mednarodnih sodnikov iz Slovaške, Belorusije, Poljske, Finske ter Estonije. 

Na razstavi bo možnost videti okoli 300 mačk številnih različnih pasem v pisanih barvnih odtenkih, od enobarvnih do večbarvnih, progastih, pikastih ali brez vzorca, od dolgodlakih do tistih brez dlake, od velikih do malo manjših. Nekatere predstavnice pasem so v slovenskem prostoru zelo redke ali pa jih celo ni, kar je le še en razlog več za obisk tovrstne razstave. 

Letošnjo razstavo FDL prireja 14. in 15. marca 2020, tokrat že četrto leto na drugačni in večji lokaciji kot v preteklih nekaj letih in sicer na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Obiskovalcem bo namenjen bogat program in verjamemo, da bo dodal tisto piko na i, zaradi katere je razstava resnično vredna obiska:  

  • Možnost glasovanja za najlepšo mačko po izboru obiskovalcev in predstavitev zmagovalke, 
  • predstavitev pasem mačk, 
  • v sklopu tekmovalnega dela razstave izbor Best in Show, Best of Best in tudi letos še novost Best in Category, ki pomeni izbor najlepše mačke znotraj posamezne tekmovalne kategorije
  • poseben izbor najlepše modre mačke (sobota) in poseben izbor najlepše želvovinaste (nedelja), 
  • podelitev nagrad zmagovalnim mačkam prvenstva Zveze felinoloških društev Slovenije 2019 (v nedeljo) 
  • ter risalni kotiček za otroke.

Oba dneva bomo za obiskovalce organizirali podrobnejšo predstavitev nekaterih pasem iz vseh štirih tekmovalnih skupin mačk. Predstavitev se bo pričela ob 12:00 uri. 

Na razstavi bodo znova brezplačno dostope pisne in ustne informacije o pravilni oskrbi mačk in življenju z njimi. Tudi letos bo svoje delo predstavilo tudi društvo za zaščito in varstvo živali. Obiskovalci bodo imeli na številnih stojnicah tudi možnost nakupa raznoraznih pripomočkov za svoje kosmatince. Zahvaljujoč partnerju naše razstave smo poskrbeli tudi za muce, ki bodo doma pridno čakale, da se njihovi lastniki vrnejo iz obiska razstave. Vsak obiskovalec na vhodu namreč prejme prikupno darilce za svoje domače mačje prijatelje. 

Razstava bo potekala 14. in 15. marca 2020 od 10:00 do 18:00 oziroma 19:00 na Gospodarskem razstavišču na Dunajski cesti 18 v Ljubljani.

Vstopnina za odrasle je 6 EUR in za otroke 3 EUR.

Za dodatne informacije in kontakt obiščite spletno stran društva na povezavi www.fd-ljubljana.si.    

 

Program za soboto:
10:00 – Pričetek razstave in ocenjevanje mačk
12:00 – 14:00 – Predstavitev posameznih pasem mačk
15:00 – Razglasitev najlepše mačke po izboru obiskovalcev
16:00 – Tekmovanje Best in Show (s posebnim tekmovanjem za najlepšo modro mačko)
19:00 – Zaključek razstave

 

Program za nedeljo: 
10:00 – Pričetek razstave in ocenjevanje mačk
12:00 – 14:00 – Predstavitev posameznih pasem mačk
14:00 – Podelitev priznanj zmagovalcem tekmovanj National Winner in Prvenstvo Zveze felinoloških društev Slovenije
15:00 – Razglasitev najlepše mačke po izboru obiskovalcev
16:00 – 18:00 – Tekmovanje Best in Show (s posebnim tekmovanjem za najlepšo želvovinasto mačko)
18:00 – Zaključek razstave